Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Etkinlikleri - Sihirli Yolculuk

Çocuğunuza kitap okumayı eğlenceli hale getirebileceğiniz ve küçük yaşlarda ona bu alışkanlığı kazandırmak için yapabilecekleriniz yazımızda. Sihirli Yolculuk Blog

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Etkinlikleri - Sihirli Yolculuk

Bu ürünler ilginizi çekebilir

Kitap okuma alışkanlığı, çocukların zihinsel, ruhsal ve psikolojik yönlerini geliştirmek için en etkili yöntemlerden biridir. Zengin hayal dünyası, daha sağlıklı bir kişilik gelişimi için küçük yaşta kazanılan kitap okuma alışkanlığı önemlidir. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, ileride anadillerini daha düzgün konuşmalarına, okul başarılarının artmasına ve kelime dağarcıklarının gelişmesine katkı sağlar.

Günümüzde teknoloji gibi dikkat dağıtıcı birçok obje varken çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak zor olabilir. Kitapları sevdirmeye çalışmaktan, kitapların en yakın arkadaşlar olduğunu anlatmaya başlamadan önce çocuğun evde, birlikte büyüdüğü ailesinin alışkanlıklarına bakmak önemli. Sizin evde kitap okuma alışkanlığı var mı? Çocuklarınıza kitap okuma faydaları anlatırken, siz televizyonda dizi izlerseniz etkili bir yöntem olmayabilir. Unutmayın ki çocuklar yetişkinleri taklit ederler. Kitap okuma alışkanlığı önce sizin edinmeniz gereken bir alışkanlık olabilir. Dediğimi yap, yaptığımı yapma demek minik bir afacanken oldukça kafa karıştırıcı olabilir :)

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Kitap okuma alışkanlığı, çocuklarda bir ödev, zorunluluk gibi algılanmamalı. Oyun oynamak, yemek yemek kadar doğal bir alışkanlık gibi kazandırılmaya çalışılabilir. Çocuğun kafasında geçiştirilecek bir zaman dilimi, bir zorunluluk olarak yer alırsa siz arkanızı döndüğünüz an kitabı elinden bırakması veya sizin olmadığınız zamanlarda kitabı nasılsa siz yoksunuz diye aklına getirmemesi yine istenmeyen seçenekler arasında.

Aşağıda birkaç madde ile çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarını listeledik:

1. Ev kütüphanesi oluşturun

Dağınık bir kitaplık ve nerede olduğu belli olmayan kitaplar herkesin hevesini kaçırır. Çocuğunuz için, onun erişebileceği, istediği zaman kendi kitap alıp bırakabileceği, minik bir kütüphane oluşturun. Bu Montessori eğitim yöntemine de çok uygun bir metot. İsterseniz kitaplığı beraber boyayın, birkaç çerçeveli fotoğrafınızı koyun, beraber tozunu alın. Orayı sevin. ☺ Kütüphane’ye uğramak için nedenler yaratın.

Bu kütüphaneye alınacak kitapları da birlikte seçebilirsiniz, bol bol okul öncesi kitapları, çocuk hikaye kitapları edinin, belki bir adet isme özel hikaye kitabı ile kütüphanenizi daha da kişiselleştirebilirsiniz :)

2. Ailece kitap okuma zamanı

Anne, baba, anneanne veya abla/abi beraber, karşılıklı kitap okuma saatleri yapabilirsiniz. Herkesin elinde birer kitap, ortak bir zaman dilimi. Kitapların ne kadar iyi arkadaşlar olduğundan konuşabilir ve beraber zaman geçirmenin tadına varabilirsiniz. Bu kitap okuma alışkanlığı edindirmek için en etkili yollardan biri olacaktır.

3. Çocukken kendi okuduğunuz kitapları önerin

Çocuklar, anne ve babalarının kendileri gibi küçükken nasıl olduğu ile oldukça ilgilidirler. Örneğin Gulliver’in gezilerini siz de mi okumuştunuz? Gulliver’den bahsedin. Kitap kahramanları hakkında konuşmak, beraber fikir yürütme, tartışmak kitap okuma saatlerini daha keyifli kılacaktır. Sizin okuduğunuz kitabı onun da okuması oldukça güzel bir motivasyon. 😊

4. Sürükleyici çocuk hikaye kitapları ile başlayın

Çok satan, hatta filme uyarlanmış çocuk hikaye kitapları iyi bir alternatif olabilir. Ona, okuyacağı kitabın çizgi film afişini gösterebilir ve bitirdikten sonra birlikte izleyeceğiniz müjdesini verebilirsiniz.

5. Dinleyin

Hem kitap okuma sırasında, hem de sonrasında iyi birer dinleyici olun. Diyelim size bir karakter hakkında veya arkadaşının okuduğu bir kitap hakkında konuşmaya başladı. Başınızdan savarsanız onu küstürebilirsiniz. Siz dinledikçe, sorular sordukça doğru yolda olduğunu, onu onayladığınızı hissedecek ve kitap okumaya devam edecektir.

6. Dışarı çıktığınızda kitapçılara uğrayın

Yol üstünde bir kitapçı gördüğünüzde ziyaret edin, özellikle çocuk hikaye kitapları ve okul öncesi kitapları raflarını birlikte inceleyin. Sevdiğiniz bir kitapçı olsun ve düzenli ziyaret edin.

7. Hediyeleriniz kitap olsun

Doğum günü veya sürpriz bir hediye zamanı! İlgisini çekebilecek, kitap okuma alışkanlığı için destek olabilecek kitaplar hediye edin. İsme özel hikaye kitabı hem kendi çocuklarınız, hem de çevrenizdeki diğer çocuklar için güzel bir hediye alternatifi olabilir 😊

Yatmadan Önce Kitap Okuma Seansları İle Alışkanlık Kazandırın

Kitap okuma aktivitesini yatma rutininizin bir parçası haline getirin. Masal okuma, yatma saatinden önce telefon, tablet gibi uyarıcılardan uzak, daha rahatlatıcı ve sakinleştirici bir aktivite olur. Bu saatler için daha sade, koyu renkli kitaplar tercih ederseniz çocuklarınızın dikkati fazla uyarılmaz ve daha kolay uykuya dalabilirler.

Anne-babadan biri masal okuma saatlerinde mutlaka bulunmalı, bu seansları bir düzene oturtmalısınız. Aksi halde kitap okuma bir alışkanlık haline gelmez. Ve ne kadar erken yaşlarda başlarsanız o kadar güzel olur. Araştırmalar bebeklik yaşlarında bile çocukların, anne-babalarının sesini tanıdıklarını, onların sesinden bir kitap dinlediklerinde bunun güven veren ve sakinleştiren bir etki yarattığını söylüyor.

Gün içinde bu etkinlikler ile kitap okuma alışkanlığını pekiştirin

Yatmadan önce masal okuma, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için önemli, ancak gün içinde de yukarıda listelediğimiz maddeleri hayata geçirmeyi unutmayın. Sizin ve çocuklarınız için kitap okuma faydaları unutmayın.

Her gün kuralı edinin! Ertelemek, isteği azaltır. Kitap okumaya çocuklarınızla birlikte her gün zaman ayırın. Her gün 😊