Çocuk Oyunları: Evcilik Oyunu - Sihirli Yolculuk

Çocuklar için hayatı öğrenmenin ilk adımı oyunlar; hayal güçleri, gerçek hayatla bağ kurma yoludur. Çocuk oyunu evcilik oyunu için Sihirli Yolculuk Blog!

Çocuk Oyunları: Evcilik Oyunu - Sihirli Yolculuk

Bu ürünler ilginizi çekebilir

Sebzelerden sevdiklerim: Havuç, domates, oyun. Meyvelerden sevdiklerim: Elma, şeftali, oyun. Bence en iyi besin oyun Çünkü Hiçbir şey yemesem bile bazen Oynarken doyuyorum.

Çocuklar için hayatı öğrenmenin ilk adımı oyunlardır. Hayal güçleri, gerçek hayatla bağ kurma yoludur oyunlar. Oyunlarda edindikleri görevler vardır. Doktor olma, anne olma, baba olma veya kötü adam/kadın olma. Özendiği veya merak ettiği ne varsa oynayarak, canlandırarak yaşarlar. Böylece meraklarını açığa çıkarıp, hayata uyum sağlamanın yolunu keşfederler. Oyunda sosyal bir birey olmanın ilk adımını atarlar.

Evcilik oyunu küçüklerin oynamayı en sevdikleri oyundur. Evcilik oyunu, çocukların yetişkin gibi davranıp onların dünyasını anlama ve yer alma yoludur. Kendilerini yetişkin hissederler ve istedikleri gibi davranma özgürlüklerine sahiplerdir. Evcilik oyunları çocukların zihinsel ve psikolojik gelişimi için çok önemlidir. Büründükleri farklı rollerle karşılarındakinin duygularını anlama, onlara kendilerini anlatma yeteneklerini geliştirirler. İletişim ve dilsel gelişimlerine büyük katkısı vardır evcilik oyunlarının. Kelime dağarcıkları gelişir ve bilmedikleri konular hakkında bilgi edinirler.

Evcilik oyunu sadece bir grupla oynanan bir oyun değildir. Tek başlarına da oynayabilir çocuklar. Tek başlarına oynanan evcilik oyunları hayal dünyasına katkıda bulundurur ve çocuğun kendi kendine yaratıcı zaman geçirmesini sağlar. Grup halinde oynanan evcilik oyunları ise iş birliği kurmayı, güvenmeyi ve arkadaşlık ilişkilerinin yakınlaşmasına aracı olur. Erkek olmayı merak eden bir kız çocuğu erkek rolüne bürünebilir veya kız olmayı merak eden bir erkek, kız rolünde olmayı isteyebilir. Bunlar yanlış ya da zararlı değildir. Aksine, empati yeteneklerinin gelişmesine büyük bir katkısı olur rol değişimlerinin.

Ayrıca evcilik oynarken hep olmak istedikleri mesleği seçmeleri veya bir yetişkini canlandırırken etrafa olan davranışları çocuğun gizli istekleri hakkında ve ailenin (özellikle anne babanın) çocuğun gelişimi üzerinde nasıl bir etki bıraktığı ile alakalı bilgiler verir. Geçmiş tecrübelerini nasıl yeniden yaratıp aktardıkları da önemlidir.

Evcilik oyunu nasıl oynanır? Nasıl oyuncaklar olmalı?

Silah, bıçak gibi oyuncaklar yerine çocuğun renk, şekil ve mekan algılarını geliştirecek, el ve parmak kaslarını geliştirecek oyuncaklar olması daha yararlı. Farklı meslek gruplarını canlandırabilmeleri için örneğin doktorculuk malzemeleri alınabilir. Peluş oyuncaklar da geceleri beraber uyumak isteyebilecekleri ve hayvan sevgilerini güçlendirebilecekleri seçenekler olabilir.

Çocukların oyuncaklarla oynaması desteklenirken yaş faktörü mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve hem yaşına, hem de bedensel, bilişsel gelişimine uygun oyuncaklar seçmeye dikkat edilmelidir. Silah ve insanlara zarar veren oyuncaklar onların zihinsel sağlığı üzerinde hiç yararlı değil.

Evcilik oyunu sadece kız çocuklarının oynadıkları oyunlar değildir. Oğlan çocukları gerçek hayatta olan rolleri fark ederler. Çocukların oyun oynarken seslerini kullanmaları, örneğin bir ineğin möö’lemesini canlandırmaları son derece doğal ve içlerinden geleni canlandırdıkları bir dile getirmedir. Anne ve babalar, çocuklar oyun oynarken onları engellememeli veya heveslerini kırmamalıdırlar. Onların bürünmek istedikleri rollerle dalga geçmemeleri veya kızmamaları kişilik gelişimleri bakımından oldukça önemlidir. O anki ruh haliniz ne olursa olsun, negatif bir duygunuz varsa çocuğunuza yansıtmamalı ve kendilerine olan güvenlerini kırmamalısınız. Oyunu öyle değil böyle evcilik oyunu oyna diyerek yönlendirmemeli ve kendilerini ifade etmelerine olanak tanımalısınız.

Evcilik oyunu yararlı mı diye düşünüyorsanız, evcilik oyunu, çocukların zihinsel ve sosyal gelişimini destekleyen en önemli oyunlardan biridir. Anne baba olarak bu oyunu oynayan çocuğunuza her türlü fırsatı ve desteği sağlamaya çalışın. Kim ne derse desin, en kendimiz olduğumuz ve hayallerimize yönelik yaşadığımız zamanlardır çocukluk. İtfaiyecilikten sanatçılığa, ev hanımından polisçiliğe her meslek cazip gelir. Hepsini yaşamak, deneyimlemek ve öğrenmek isterler. Bundan doğal bir şey yoktur. Mesleklerin cinsiyetinin olmaması gerektiği gibi erkek çocukları da ev “babası” olmak isteyebilir. Yukarıda değindiğimiz gibi, bu konuda onları yüreklendirmeniz ve kendilerini ifade etmelerine izin vermeniz çok önemli.

Evcilik oyununu desteklemek için öneriler:

  • Evde olan bir yastık veya sokaktaki bir sopa ile bile oyun oynanabileceğini teşvik edin. İlla pahalı oyuncaklar olmasına gerek yok. ☺
  • Sizden oyuna katılmanızı istiyorsa, katılın. İlgilenin! Önemli olduğunu hissettirin. O an başka bir işiniz varsa, o bittikten sonra katılmak için izin isteyin.
  • Oyuncak seçiminde onlara yararlı olma kuralını hatırlayın. Ağzına kaçmayacak veya şiddete teşvik etmeyecek oyuncaklar önemli. ☺
  • Teknoloji artık her yerde ve telefon-tablet gibi araçlar bırakın hayatına mümkün olduğunca geç girsin. O araçlar girdikten sonra çocuklar daha az hayal kurup evciliğe daha az zaman ayırıyor.
  • Evcilik oynarken etrafın dağıldığını vurgulamayın. Unutmayın ki onlar büyüyene kadar evin dağınık olması görünmez bir kural ☺ Ayrıca dağılsın bunda ne var?
  • Size oyunla ilgili anlattıklarını ciddiye alın. Onlar da bir birey ve saygı duyulmaya ihtiyaçları var.
  • Doktorculuk oynamak istiyorsa, uzun zamandır ilgilenmediği peluşunu muayene etmesini söyleyip, ona peluşun hasta olup olmadığını da sorabilirsiniz. :)
  • Evde olan eski tarakları atmadan önce bir kere düşünüp mikrofon olurlar mı diye bir bakın.
  • Markete gittiğinizde ona süper kahraman olması için izin verebilir ve alınacaklar listesindekileri bulmaları için maceraya çıkmasını söyleyebilirsiniz.
  • Sosyalleşmeleri için arkadaşlarıyla bir araya getirme olanağı sağlayın. Belki kreşte her gün oynadığı birileri veya alt komşunuz… İletişimlerini güçlendirme ve paylaşmayı öğrenmeleri için önemlidir ilk arkadaşlıklar.
  • Evcilik oyunları kapalı alanlarda oynanabildiği gibi açık alanlarda, havalar güzelken de oynanabilir. Evcilik oyunları sadece “evde” geçen oyunlar olmayabilir. Belki ormanlar kralı aslan olup bahçede kükremek isteyecek, belki polis olup çalılardaki suçluları soruşturacak… :)

Çocukluk zamanlarımızdaki evcilik oyunları gibi sıcak, çocuklarınızla birlikte hayal dünyanızın geniş, rengarenk ve daimi olması dileğiyle ☺