Çocuklarda Görsel Zeka Nasıl Geliştirilir?

Bebek ve çocuklarda zeka gelişimi anne ve babaların bebekleri daha dünyaya gelmeden önce önemsediği ve beraberinde bebeğinin gelişimini desteklemek için özen gösterdiği konulardan birisi.

Çocuklarda Görsel Zeka Nasıl Geliştirilir?

Bu ürünler ilginizi çekebilir

Bebek ve çocuklarda zeka gelişimi anne ve babaların bebekleri daha dünyaya gelmeden önce önemsediği ve beraberinde bebeğinin gelişimini desteklemek için özen gösterdiği konulardan birisi.

Özellikle anneler çocuğunun gelişim için bebeği daha dünyaya ayak basmadan önce sporuna, beslenmesine oldukça önem verir. Babalar her anlamda anneye destek olmaya çalışır.

Pek çok anne babanın en önem verdiği bir durum olan çocuk gelişimi, çocuğun zekâ ve görsel zekâ gelişimi gibi konuları hakkında detaylı bilgi edinmesi, çocuğun becerilerini geliştirebilmesi adına önemli bir husus. Bu nedenle akıllarınızda “Çocuğumun görsel zekasını geliştirmesi için neler yapabilirim, ona nasıl yardım edebilirim?” sorusu beliriyorsa çok doğru yere geldiniz.

Bu yazımızda çocuklarda görse zekanın nasıl gelişebileceği hakkında bilgiler vereceğiz. Haydi odaklanın, detayları beraber öğrenmeye başlayalım.

Görsel Zeka Nedir?

Görsel zeka kısaca bir nesneye baktığımızda onu zihnimizde analiz edebilme, düşünebilme, canlandırabilme yeteneğimize denmektedir. Kişinin etrafındaki nesne ve objelerin renklerini, şekillerini, boyutlarını yorumlayabilmesi, aklında yer edinebilmesi ve kolaylıkla anlamlandırabilmesidir. Baktığımız, görebildiğimiz tüm nesnelerin sahip olduğu özellikler bizim görsel zekamız sayesinde anlam bulur. Görsel zeka sayesinde nesnelerin ne olduğunu kavrayabilir, onlar hakkında konuşabilir, hayal kurabilir ve onların işlevlerinin farkına varabiliriz. Çoğu şeyi görerek öğrenme yapımız sayesinde, görsel zeka ile öğrenme arasında güçlü bir bağ vardır diyebiliriz.

Bebekler dünyaya geldiklerinde öğrenmeye ilk önce görerek başlarlar. Büyüdükçe konuşarak, dinleyerek öğrenme gibi yeteneklerini pekiştirirler. Dünyaya geldiği andan itibaren bir şeyleri görmeye başlayan çocuğa, zamanla bunların anlamları, nitelikleri ve benzeri özellikleri öğretilmelidir. Görme duyusunu geliştikçe, görsel zekasının da gelişmesi için kollar sıvanmaya başlanmalıdır. Çünkü gördüklerini kolayca anlayabilen ve yorumlayabilen çocuklar yetiştirirseniz, çocuk her anlamda çok daha kabiliyetli ve başarılı olacaktır. Görsel zekası gelişmiş çocuk, renklere ve şekillere karşı çok daha duyarlı olacak, etrafta kimsenin dikkat edemediği şeylere dikkat çekebilecek, hafızası güçlenecek, okul hayatında sanatsal, sözel ve mantık konularında başarı gösterecektir.

Görsel Zekası Gelişmiş Çocukların Özellikleri

• Gelişmiş hayal gücüne sahiptirler.

• Sanatsal faaliyetlere yönelim istekleri yüksektir.

• Grafik, tablo, resim ve çizimleri yorumlamakta güçlük çekmezler.

• Puzzle oynamaktan zevk alırlar.

• Hafızaları kuvvetlidir.

• Resim yaparken ortaya güzel şeyler çıkarabilirler.

• İnsanların dış görünüşlerini unutmazlar.

• Görsel anlamda tanıdıkları bir nesneyi ikinci kez gördüklerinde kolayca anımsayabilirler.

• Yön bulma becerileri gelişmiştir.

Çocuklarda Görsel Zeka Nasıl Geliştirilir?

Çocukların görsel zekasının gelişiminin neden önemli olduğunu ve çocuklara ne gibi yetkinlikler katabileceğine yazımızda değindik. Peki çocuklarda görsel zeka nasıl geliştirilir? Çocuklarda görsel zeka gelişimi için neler yapılabilir? Şimdi bu sorulara yanıt bulalım. Çocuğunuzun görsel zeka gelişimine katkıda bulunabilmeniz için birlikte yapabileceğiniz ya da çocuğunuza yapması için yöneltebileceğin birçok aktivite mevcut. Aşağıdaki maddeler sizin için fikir olabilir:

• Çocuğunuza evde gördüğü nesneleri sorabilir, nesneler hakkında onunla sohbet edebilir, renkleri ve şekilleri tanımasına yardımcı olabilirsiniz.

• Renk, şekil, boyut ve benzeri özellikleri kavrayabilmesi için kitaplarla veya oyun setleri ile çocuğunuzla hem eğitici hem de keyifli saatler geçirebilirsiniz.

• Çocuğunuzla dışarı çıktığınızda, parka gittiğinizde veya çocuğunuz okuldan döndüğünde her gün ona etrafta neler gördüğünü, onların neye benzediğini, gördüğünde neler hissettiğini sorabilirsiniz. Bu aktiviteyi rutin haline getirdiğinizde çocuğunuz etraftaki nesneleri daha çok incelemeye, üzerinde daha çok düşünmeye ve kendi hayal dünyası çerçevesinde geliştirmeye başlayacaktır.

• Çocuğunuzu etrafında gördüğü nesnelerin renklerine, şekillerine göre kendi hayal dünyasında farklı nesneler veya objeler üretmesi konusunda teşvik edebilirsiniz. Sadece gördükleri ve hissettikleri değil, gördüğü renklerle yeni şeyler üretmesini söyleyebilirsiniz.

• Ona bir puzzle edinebilirsiniz. Kolay seviyelerden zor seviyelere doğru ilerlemeniz onu hem teşvik edecek hem eğlendirecek hem de geliştirecektir.

• Birlikte resim ve boyama aktiviteleri yapabilirsiniz. Bazen çocuğunuz bu aktiviteleri yapmak istemediğinde onu en çok sevdiği, istediği bir başka şeyle ödüllendirebilirsiniz.

• Çocuğunuza ara ara birkaç gün öncesine ait geçirdiğiniz vakitlerde, önemli sayılabilecek anlarda aklında nelerin kaldığını sorun. Ona o günlere ait farklı sorular yöneltin ve düşünmesine yardımcı olun.

• Gün içerisinde görsel zeka becerilerini geliştirecek oyunlar oynamasına izin verin. Bu oyunları bireysel ya da takım oyunları şeklinde ara ara değiştirin.

• Çocuğunuz boyama yaparken her nesneyi doğru boyamak zorunda değil. Eğer güneşi mavi renk kullanarak, ağaçları siyah renk kullanarak boyuyorsa ona doğrusunu öğretmeye çalışmayın. Bu şekilde bir tutum sergilemeyip, çocuğunuza neden o renkleri kullanarak boyama yaptığı sorusunu yönelttiğinizde çok farklı cevaplar alabilir, çocuğunuzun hayal gücünü geliştirmesine destek olabilirsiniz.

• Çocuğunuza oyuncak ya da gerçek bir fotoğraf makinesi alabilir, sevdiği veya hatırlamak istediği şeylerin fotoğrafını çekmesine izin verebilirsiniz.

• Satranç zeka geliştiren bir oyundur. Sıradan oyunlardan ziyade daha çok zeka geliştiren oyunları oynayabilirsiniz.

• Birlikte bir haritayı inceleyebilirsiniz. Dağları, denizleri, ovaları ona anlatabilir, çocuğunuzun da bunları tanımasına yardımcı olabilirsiniz.

• Renkli oyun hamurlarıyla oyun oynamaya çoğu çocuğun bayıldığını söyleyebiliriz. Eğlenirken öğrenmesi de ebeveynlerin hayır diyemeyeceği bir konu. Bu nedenle onunla oyun hamurlarından farklı şekiller yapabilirsiniz. Oyun hamuru edinemiyorsanız bu fırsatı parkta kum veya çamurla oynayarak değerlendirebilirsiniz.

Anlaşıldığı üzere, çoğu konuda olduğu gibi çocuğunuzun görsel zeka gelişiminde ailenin rolü büyük. Daima bu yönde çocuğunuzu destekleyerek, gelişimine yardımcı olarak, yer yer onu özgür bırakarak çocuğunuzun görsel zeka gelişimine katkıda bulunabilir ve gelecekte daha başarılı çocuklar yetiştirebilirsiniz. Umuyoruz ki bu maddeler sizler için yararlı olmuştur. Gelişim odaklı ve sağlıcakla kalmanızı diliyoruz.