Çocuk Gelişimi İçin 6 Yaş Oyunları

6 yaş gelişim özellikleri açısından en çok göze çarpan durum çocukta somut düşünmenin ve dil gelişiminin hızlanmaya başlamasıdır. Bu anlamda 6 yaş grubu için seçilecek olan 6 yaş oyunlar ve etkinlikler çocuğun mental ve fiziksel gelişimi bakımından oldukça önemlidir. 6 yaş sendromu yaşanan çocuklarda durumun hafifletilmesi ve kolaylıkla atlatılabilmesine de fayda sağlayacak olan bu 6 yaş etkinlik aktiviteleri aynı zamanda önemli birer okul öncesi hazırlığı niteliğindedir.

Çocuk Gelişimi İçin 6 Yaş Oyunları

Bu ürünler ilginizi çekebilir

6 Yaş Zeka Oyunları

Tüm oyunlar çocukların gelişiminde ve kendilerini ifade etmesinde önemli rol oynar ve bu ergenlik çağına kadar en iyi öğrenme yöntemidir. Günümüzde hem web ortamında hem de fiziki materyallerle oynanan zeka geliştirici 6 yaş zeka oyunları, 6 yaş çocuğu için eğitici oyunlar ve 6 yaş eğitici oyuncaklar bulunuyor.

Desen anımsama oyunu, her türden 6 yaş oyunları, farklı resimleri bulma oyunu, 6 yaş boyama faaliyeti, yapboz ve maketler, jenga, puzzle, 6 yaş zeka testi, dikkat güçlendirme seti 6 yaş faaliyetleri, okul öncesi 6 yaş dikkat çalışmaları, 6 yaş İngilizce öğrenme oyunları bunlardan sadece bazıları. Okul öncesi günlük plan örnekleri 5 6 yaş programlarında da yer alan bu tarz oyunlar aynı zamanda çocuklarda dikkat gelişimi ve odaklanma konusunda büyük yararlar sağlar. Ek olarak, 6 yaş zeka testi soruları yardımıyla belirli periyotlarla çocuklardaki gelişim seyri takip edilebilir.

6 Yaş Deneyleri

6 yaş çocuğu açısından dünyayı ve çevresini tanıma merakı ve 4 6 yaş etkinlik örnekleri düşünüldüğünde yapılabilecek en güzel faaliyetlerden birisi çocuğunuzla yapabileceğiniz basit deneylerdir.

Örneğin gökyüzünün neden mavi göründüğünü açıklamak için öncelikle bir bardak suyun içerisinde bir miktar sabunu eritin. Ardından karanlık bir odada bardağa el fenerini tutarak beyaz ışık geçirdiğinizde en çok yayılan ışık mavi olur. 6 yaş deneyleri örneklerinden birisi de gemilerle ilgili olabilir. Gemilerin neden batmadığına ilişkin küçük bir deney içinse yalnızca bir soyulmuş bir de soyulmamış portakala ihtiyacınız var. İçi su dolu iki şişeden birisine soyulmuş portakalı diğerine ise soyulmamış portakalı bırakın. Soyulmamış olan portakal kabuğundaki hava boşlukları nedeniyle daha az yoğunluğa sahiptir ve yüzeyde kalır. Gemiler de aynı şekilde yoğunluklarını azaltarak su yüzeyinde kalabilirler.

6 Yaş Etkinlikleri

Çocuklarla birlikte kaliteli zaman geçirmenin en güzel ve aynı zamanda eğitici yollarından birisi çocuklarla birlikte yapılacak etkinliklerdir. 6 yaş aile katılımı etkinlikleri tamamen sizin ve çocuğunuzun iletişimi ve hayal gücü ile oluşturulabilir. Örneğin birlikte bisiklete binmek. 6 yaş bisiklet kullanımı için oldukça ideal bir yaştır. Bir başka etkinlik alternatifi olan "Sıcak Soğuk Oyunu" ise en az 3 kişi ile oynayabileceğiniz keyifli bir oyundur. Oyunda topluluk arasından bir ebe seçilir ve ebe dışarı çıkarılarak önceden seçilmiş olan nesne oda içerisinde bir yere saklanır. Ebe odaya girdiğinde nesneye yaklaştığında sıcak, uzaklaştığında ise soğuk komutları ile nesneyi bulması sağlanır. Eğlenceli bir 6 yaş etkinliği olan sıcak soğuk oyunu çocukta odaklanmayı sağlar. 6 yaş etkinlik örnekleri ve 6 yaş için oyunlar içerisinde sayılabilecek bir diğer oyun olan "Deve Cüce Oyunu" 3 ya da daha fazla kişi ile oynanır. Oyunda yönetici bir çocuk seçilir ve yönetici deve dediğinde diğer çocuklar ayağa kalkar, cüce dediğinde ise yere çöker. 4 6 yaş etkinlikleri içerisinde kullanılan oyun çocukta konsantrasyonu artırmaya yarar. Hepimizin bildiği "Körebe" oyunu da 5 6 yaş hareketli oyunlar kategorisinde yer alan bir oyundur. Oyunda bir ebe seçilerek gözleri bağlanır. Ebe, diğer çocukların yerlerini seslerinden tespit etmeye çalışır. Körebe, farklı duyu organlarını kullanmayı sağlayan, 6 yaş kız oyunları ve 6 yaş oyunları erkek kategorilerinde konsantrasyon geliştirici oyunlardan birisidir.

Görüldüğü gibi 5 6 yaş oyunları kategorisindeki birçok oyun çeşidi ile hem eğlenceli hem de geliştirici zaman geçirmek mümkün. 6 yaş oyuncak alternatifleri, 6 yaş eğitici oyunlar, 6 yaş araba oyunları gibi materyal gerektiren oyunlar da eğlenceli etkinlikler arasındadır. Çocuğunuzla birlikte kitap okumak ise 6 yaş etkinlikleri içerisinde en önemli yeri tutar. Okumak çocukken kazanılabilecek bir alışkanlıktır. Eğitici 6 yaş çizgi filmleri ile keyifli zaman geçiren çocuklar için kitapların da keyifli olmasını sağlamak tamamen bizim elimizde. 6 yaş masalları ve 6 yaş hikayeleri hakkında birkaç tavsiye vermek gerekirse: - Küçük İnsanlar & Büyük Hayaller : Emmeline Pankhurst – Martı Çocuk Yayınları – Lisbeth Kaiser - İyi Kalpli Küçük Tavşan – Yapı Kredi Yayınları – Michael Escoffier - Aramızda Beyaz Bir Çizgi – Yapı Kredi Yayınları – Çiğdem Kaplangı