EĞLENCELİ VE ÖĞRETİCİ YAZ TATİLİ AKTİVİTELERİ

Yaz deyince akla ilk gelen deniz, kum, güneş oluyor. Yazın eğlencesi tatil olsa da okulların kapanmasıyla başlayan tatil, çocukların kendini keşfedeceği, öğreneceği, aynı zamanda keyifli bir sürece dönüşebilir. Yaz tatiline biz yetişkinler gibi çocuklar da ihtiyaç duyarlar. Yoğun geçen okul dönemi ve hafta sonlarından sonra, biraz durmak, sakinleşmek, esnek uyku saatleri onlara çok iyi gelecektir. Yaz tatili çocuklar için, okulsuz bir dönem ve sınırsız oyun saatlerini ifade eder. Bununla birlikte tamamen serbestlik ve sorumluluktan uzak bir dönem gibi de algılanabilir. Çocuklarla birlikte yapacağınız yaz tatili etkinlik planları, bu süreci kaliteli bir zamana çevirebilir. Yaz tatili için planlama yaparken, çocuğunuzun sosyal, bilişsel, fiziksel ve psikolojik gelişimine katkı sağlayan etkinlikleri, dengeli ve düzenli bir biçimde yapabilirseniz, tatil süreciniz daha verimli geçecektir.

EĞLENCELİ VE ÖĞRETİCİ YAZ TATİLİ AKTİVİTELERİ

Bu ürünler ilginizi çekebilir

Kitap okumak, hiç şüphesiz ki çocuğunuzun kazanabileceği en yararlı alışkanlıklardan biridir. Erken dönemde okuma alışkanlığı kazanan çocukların kelime hazineleri ve düşünme yetenekleri artmaktadır. Buna bağlı olarak yaratıcı zekâ, dinleme ve konuşma yetenekleri gelişmektedir. Konuyla ilgili “ Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma Etkinlikleri “ blog yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Kitap okuma alışkanlığı olan çocuklarınızın, uzun yaz tatili boyunca bu alışkanlığını devam ettirmesine destek olun. Kendi seçtiği tatil kitaplarını yine kendi belirlediği saatlerde okuyabilir. Varsa okulunuzun önerdiği kitapları tatil boyunca okuması, akademik gelişimini yaz boyunca destekleyecektir. Henüz kitap okuma alışkanlığı edinmemiş çocuklar için, yaz tatili iyi bir zamanlama olacaktır. Çocuğunuzun ritmine uygun zamanlama ile yaşına uygun seçeceğiniz kitaplarla, günlük okuma saatleri planlayabilir, sonrasında kitap hakkında sohbet edebilirsiniz.

Bu dönem, okul döneminde zamansızlıktan dolayı ertelenen aktiviteler için de bir fırsat olabilir. Yeni bir dil öğrenmek, yeni bir enstrüman çalmaya başlamak, sanat çalışmaları, spor kampları, farklı coğrafyaları keşfetmek, yeni kültürler tanımak, akraba ziyaretleri gibi birçok etkinlik gerçekleştirilebilir. Çocuklar, deneyimleyerek, gözlemleyerek birçok şey öğrenirler. Her bir etkinlik, çocukların gelişmeleri, büyümeleri ve farkındalıklarının artmasına katkı sağlar. Ayrıca tatiller, çocuklarınızın ilgi alanlarını keşfetmeleri için de iyi zamanlardır. Çocuğunuzun hangi alanlara ilgisi olduğunu gözlemleyebilir, ilgi alanı henüz yoksa bulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuzun sosyalleşmesi ve yaş gruplarıyla etkileşimini devam ettirmek adına, oyun gruplarına gönderebilir, düzeyine uygun sosyal kulüplere üye olabilirsiniz. Akranlarıyla aynı ortamda bulunması, sosyal, duyusal ve dil gelişimine katkıda bulunacaktır.

Orman ve doğa yürüyüşleri düzenleyebilirsiniz. Öncesinde giyeceğiniz kıyafetleri ve yanınıza alacağınız çantayı birlikte hazırlayabilir, hangi kıyafeti giymenin uygun olduğu, çantanızda nelerin olması gerektiği gibi konularda konuşabilirsiniz. Çantanıza koyacağınız büyüteç, not defteri, kalemler yürüyüşünüzü, eğlenceli ve keşif dolu bir oyuna çevirecektir.

Bulunduğunuz şehirde, turistik şehir turları planlayabilir, varsa saray ve müzeleri gezip, tarih üzerine sohbetler edebilirsiniz. Macera parkları, ele avuca sığmayan çocuklar için birebirdir. Kendini ve doğayı keşfetmesi için, yaşına uygun aktivitelerde enerjisini atabilir. Size de sıcak bir kahve molası olabilir. Şehrinizdeki sergi, festival ve konserlere birlikte katılabilirsiniz. Yaşına uygun sinema ve tiyatro oyunları kaliteli zaman için çok cazip seçeneklerdir. Birlikte eğlenmek, hayatın içinde olmak sizlere iyi gelecek ve beraberinde birikmiş bir sürü anı getirecektir.

Yaz tatili için planlayacağınız spor aktiviteleri, çocuğunuzun hem beden, hem de ruh sağlığına iyi gelecektir. Spor, biz yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar için de oldukça önemlidir. Henüz sporla tanışmayan çocuğunuz varsa, yaz tatili bunun için iyi bir fırsat olabilir. Devam ettiği spor varsa yaz dönemi boyunca yapabilir ya da ara verip yaz sporlarından ilgisini çeken birine başlayabilir. Son yıllarda spor kampları ve spor yaz okulları oldukça popüler. Bu çeşitlilik arasından çocuğunuza uygun olanı seçip başlatabilirsiniz.

Sanılanın aksine çocuklarla evde vakit geçirmek sıkıcı olmayabilir. Günlük yaşam becerilerine yönelik etkinlikler, eğlenceli birer oyuna dönüşebilir. Beraber sandviç hazırlayabilir, makarna ve kurabiye gibi hoşuna gideceği yiyecekler yapabilirsiniz. Birlikte alış veriş listesi ve haftalık yemek menüsü hazırlamak çok hoşuna gidecektir. Evinizde yapmayı planladığınız değişiklikleri, birlikte tasarlayıp, gerçekleştirebilirsiniz. Kendin yap fikirleri ile yaratıcılığını desteklemiş olursunuz. Hayal gücünü genişleten ve el becerilerini artıran bu tür aktiviteler; sadece tüketim odaklı olduğumuz bu çağda, çocukların bilinçli yetişmesine olanak sağlamaktadır. Tatilde, evde geçireceğiniz vakitleri bu tür aktivitelerle değerlendirmek size ve çocuğunuza iyi gelecektir. Kendisinin tasarlayıp yaptığı projelerle, bir şeyler ortaya koymanın mutluluğunu yaşayacaktır.

Okul çağındaki çocukların yaz tatili boyunca yaşadıkları en büyük sorun, okul disiplininden çıkıp, akademik anlamda rehavete kapılmaları. Çocuğunuzun okuma becerilerinin yavaşlamaması ve okulda öğrendiklerini unutmaması için, aktiviteler hazırlayın. Bunu, çocuğunuza ders çalışıyormuş hissi yaratmadan yapabilirsiniz. Nasıl mı? Yaşına ve seviyesine uygun, faydalı, eğlenceli, tablet/bilgisayar uygulamalarından faydalanabilirsiniz. Bu sayede hem çocuğunuz sıkılmaz hem de teknolojiyle iç içe kalarak öğrenme sürecine devam edebilir. Çocuklar okulda pek çok farklı alanda eğitim alıyorlar. Ancak çoğu zaman bunları pratikte uygulama şansları olmuyor. Çocuğunuza okulda öğrendiklerini uygulamalı olarak göstererek, hem bilgilerinin taze kalmasını, hem de öğrendiklerini günlük yaşamda deneyimlemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzla kek yaparken ondan bardağın dörtte üçü kadar süt vermesini isteyebilir, kalan miktarı sorabilirsiniz.

Örnekler ve aktivite sayıları, sizin hayal dünyanızla orantılı çoğaltılabilir. Ancak, bunların da üzerinde olan bir durum var ki, çocuğunuza vakit ayırmanız. Birlikte keyif alacağınız zamanlar geçirmeniz.

Verimli yaz tatili aktivitelerinden derlediğimiz bu yazımız ile çocuklarınızın keyifli bir tatil geçirmesine, sıkılmadan gelişmelerine destek olmaya çalıştık.