Montessori Eğitimi Nedir?

Montessori eğitimi, çocukların bireysellikleri ile ilgili çocuk merkezli bir pedagojidir. Montessori eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Sihirli Yolculuk Blog!

Montessori Eğitimi Nedir?

Bu ürünler ilginizi çekebilir

Montessori eğitimi, adını yaratıcısı Maria Montessori‘den alır. Bu nedenle Maria Montessori Eğitimi olarak da bilinir. Montessori eğitimi, 1900’lü yılların başında, geleneksel eğitim şekline bir alternatif olarak doğmuş ve çocukların bireyselliklerini göz önünde bulunduran, çocuk merkezli bir pedagojidir.

Aslında Montessori eğitimi için daha çok çocuğa ve onun becerilerine özel hazırlanmış bir eğitim programı diyebiliriz. Maria Montessori bunu “Eğitimde metot değil, insan kişiliği göz önüne alınmalıdır.” şeklinde ifade etmiştir.

Montessori eğitimi, çocuğun ilgi alanlarına, becerilerine, öğrenme hızına ve kişilik özelliklerine uygun şekilde geliştirilen bir metoddur. Ayrıca farklı yaş gruplarından olan çocukların bir arada eğitim almasını ve dolayısıyla birbirinden öğrenme - peer learning ‘i destekleyen bir pedagojidir. Kesintisiz ve bloklar halinde, çocuğun seçtiği alanda, bir eğitmenin rehberliğinde aktiviteler yapılır. Bunlara ilaveten, özel olarak tasarlanmış Montessori eğitimi materyalleri ve derli toplu, estetik görünen bir çevrede eğitim verilir.

Eğitmen, çocuk ve eğitim alanı bir üçgen oluşturur. Eğitim alanı ya da sınıf, eğitmenler tarafından, çocukların bağımsızlıklarını ve belirli bir limit dahilinde özgürlüklerini cesaretlendirici şekilde titizlikle hazırlanır. Çocuk, kendi kişisel tercihleri üzerinden kendini geliştirmek için, bu alanın ona sunduğu fırsatları ve materyalleri en iyi şekilde kullanır. Bu süreçte ihtiyacı olan anlarda rehberlik ya da destek için eğitmeni ile iletişimde olur.

Montessori eğitiminin en ayırt edici özelliklerinden biri de farklı yaş gruplarındaki çocukların aynı sınıfta eğitim alabilmesidir. Bu şekilde küçük yaşlardaki çocuklar, daha büyük yaşlardaki çocuklardan öğrenebilirken, büyük yaşlardaki çocuklar da onlara yol gösterirken bilgilerini ve yetkinliklerini pekiştirebilirler. Bu ortam gerçek hayatın da bir yansımasıdır. Tıpkı yetişkinlerin her yaştan kişilerle aynı ortamda bulunması, farklı yaştan bireylerle çalışmaları, sosyalleşmeleri gibi çocuklar da bu eğitim şekli ile gelecek yaşantılarına bir zemin hazırlar.

Montessori Eğitimi nasıl uygulanır?

Montessori eğitiminde, eğitimin uygulanacağı sınıflar çocukların yaş aralıklarına göre ihtiyaç duyacakları araç-gereçlerle donatılır. Montessori eğitiminin kurucusu Maria Montessori, bu şekilde hazırlanan bir sınıfın ve deneysel şekilde verilecek eğitimin, çocuklarda daha sonra alacakları dil, matematik, bilim, müzik ve sosyal bilgiler eğitimleri için daha derin bir öğrenmeye sebep olacağını savunur.

Montessori eğitimi sınıflarında bulunan her bir materyal, çocuk gelişimini mutlaka bir yönden destekleyen, çocukların ilgi alanlarıyla bir eşleşme yaratan malzemelerdir. Her çocuk, kendi yöntemiyle, kendi tecrübesini edinir. Montessori eğitimi materyalleri ile çocuklar için her an merakını giderebileceği bir ortam yaratılır. Ki bu durum, çocukların ileriki yıllarda da uygulayabilecekleri hayat boyu sürecek bir eğitim ve öğrenme modelinin temellerini oluşturur.

Erken çocukluk yıllarında, Montessori eğitimi daha çok duyusal-motor aktivitelerini destekleyici niteliktedir. Çocukların bilişsel (kavramsal) yeteneklerini direkt tecrübe ile geliştirmeyi amaçlar: görme, duyma, tat alma, koklama, dokunma / hissetme, ve hareket etme.

Sonraki yıllarda ise, çocuklar düşünme ve düşündüklerini organize etmeyi, daha somut algılardan soyut algılara geçişi ve öğrendiklerini gerçek hayata uygulamayı, yine Montessori eğitim metodu ve Montessori eğitim materyalleri ile öğrenir.

Montessori Eğitimi kaç yaşında başlar?

Montessori eğitimi ortamı, çocuklar için bebekliklerinden ortaöğrenimlerine kadar uzanan bir eğitim metodu sunar:

Bebeklik dönemi / 1-2 yaş Montessori Eğitimi

  • Çocuk için güvenli, ilgi çekici ve besleyici bir çevre sağlamak
  • Kendilerine ve çevreye karşı ‘Güven’ duygusunu aşılamak
  • Yeni öğrenecekleri aktivitelerde ve yeni keşfedecekleri fiziksel yetkinliklerde özgüven duygusunu oluşturmak
  • Kaba ve ince motor gelişimlerini ve dil öğrenme becerilerini desteklemek
  • Günlük rutin işlerdeki dışa bağımlılıklarını azaltmak amacıyla onlara fırsatlar tanımak

İlk çocukluk dönemi / Evde Montessori eğitimi

  • İşlevsel bağımsızlığa ve kendi kendini kontrol etmeye teşvik etmek
  • Saygılı ve açık iletişimi destekleyerek sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak
  • Duyusal farkındalık, dil ve matematik anlama yetilerini destekleyici çok sayıda materyal bulundurmak
  • Kendilerini güvenli ve yaratıcı bir şekilde ifade etmelerini destekleyen fırsatlar sunmak

6 yaş ve sonrası çocukluk dönemi / İlköğrenim dönemi

  • Çocukların ilgi alanlarına göre işbirlikçi, düşünsel keşifler yapmaları için fırsatlar sunma
  • Özgüven, hayalgücü, düşünsel bağımsızlık ve öz yeterlilik gelişimlerini destekleme
  • Yaşadıkları toplum, kültür ve doğa için çocuğun rolünü, dolayısıyla kendi rollerini anlamaları için teşvik etme

Ergenlik dönemi / Ortaöğrenim dönemi

  • Montessori eğitimine göre bu yaşlarda çocukların bir çiftlikte çalışmaları, çiftlik hayatının dinamiklerini öğrenmeleri ve kendi finansal bağımsızlıklarını kazanmaları açısından çok önemli
  • Bu genç yetişkinlerin kendilerini anlamaları ve büyüyen çevreleriyle olan ilişkileri için onları asiste etmek
  • Öğrendikleri akademik bilgilerin gerçek hayata uyarlanmaları ve pratik yapma Kendilerini ifade etme, özgüven, kişiler arası iletişim becerileri konularında gelişimlerini desteklemek

Tüm yaş grupları için Montessori eğitimi her bir çocuğun güçlü yönlerini ve ilgi alanlarını besleyen bir eğitim metodudur. Montessori eğitimi, çocukları, kendi dünyalarını keşfetmeleri, çevrelerindeki diğer yaşayan canlıları ve sistemleri anlamaları ve onlara saygı duymaları için destekler ve teşvik eder.

Montessori eğitimi için çocuğunuzun bir okula gitmesini beklemenize gerek yok. Yukarıda da bahsedildiği gibi bebeklik döneminden itibaren çocuklarınızı Montessori eğitimi metodlarıyla büyütebilirsiniz. Bunun için tasarlanmış Montessori oyuncakları da var, ancak uzmanlar evdeki birçok eşyanın bu eğitim için uygun olabileceğini söylüyor. Küçük bir araştırma ile çeşitli Montessori etkinlikleri bulabilir, evde çocuklarınızla uygulamaya başlayabilirsiniz.

Montessori Oyuncakları

Çocuklarınızın ulaşabilecekleri şekilde konumlanmış, onların ilgilerini çekebilecek her materyal Montessori oyuncakları olabilir. Bunlar belki evinizde bulunan boş yumurta kartonları, temiz ayakkabı kutuları, renkli kağıtlar, iplik ve boncuklar, ahşap küp ve oyuncaklar, geometrik kule, prizma, piramit, kare gibi şekiller ve bultak oyunları, halka geçirme oyunları, üzerlerinde harf, sarı, renk, hayvan gibi figürler bulunan kartlar gibi çok çeşitli materyaller olabilir.

Montessori oyuncakları şeklinde satılan hazır oyuncak, kitap ya da düzenekler alabileceğiniz gibi, evde siz de çocuklarınızla montessori oyuncakları yapabilirsiniz. Evlerimizde bulunan birçok materyal bu aktivite için kullanılabilir. Örneğin iplik, düğme, kurdele, boncuk, mandal, pamuk, karton kağıt, elişi kağıdı, renkli kalemler, makas (çocuklarınıza makas kullanımlarında mutlaka yardım edin ve yaşlarına uygun bir makas kullandırın), boş havlu kağıt ya da tuvalet kağıdı rulosu, boş plastik şişeler ve kapakları, adı boru temizleyici olarak da geçen şöniller, renkli kumaş ya da keçe parçaları, doğadan toplayabileceğiniz yaprak, şekilli taşlar gibi birçok malzemeyi çok ucuza kolayca bulmanız ve bunları Montessori oyuncakları olarak kullanmanız mümkün.

Burada çok önemli olan noktalardan biri çocuğunuzun yaşına uygun bir aktivite seçmek ve ona uygun materyalleri rahatlıkla ulaşabileceği yerlere bırakmak. Örneğin yaşı çok küçükse boncuk uygun bir malzeme olmayabilir ve yutma riskini ortadan kaldırmak için daha büyük malzemeler seçebilirsiniz.

Diğer bir nokta da çocuğunuza herhangi bir oyunu dikte etmemeniz gerekmektedir. Siz malzemeleri rahatça ulaşabileceği bir yere koyun ve ortamın sakin, rahat ve güvenli olmasını sağlayın yeterli. O kendi oyununu, ilgisini çeken materyallerle kendi tasarlasın. Bu sayede çocuklar özgürce seçim yapar, yaratıcılıklarını kullanır, kendi serbest alanlarında kendi ilgi alanlarına göre oynarlar.

Montessori Etkinlikleri

Montessori eğitimi temel ilkelerini uygulayabileceğiniz, Montessori oyuncakları ya da başka çeşitli materyalden faydalanabileceğiniz, her yaş çocuğa uygun yüzlerce aktivite bulmanız, ya da kendiniz geliştirmeniz mümkün.

Günlük hayattan bazı Montessori etkinlikleri: çocuklarınıza bezelye ayıklatmak akla ilk gelen Montessori etkinliklerinden biri. Bu etkinlik ile hem çocuklarınızın ince motor gelişimleri destekleniyor, hem faydalı ve eğlenceli zaman geçiriyorlar, hem sorumluluk bilincinin oturmasında yardımcı oluyor, hem de son derece zararsız, hatta organik bir malzemeyle haşır neşir oluyorlar. Bezelye, barbunya, mısır gibi sebzeleri çocuklarınıza ayıtlatmanız size de zaman kazandırabilir :)

Kıyafet ya da çoraplarını düzenlemek. Bırakın çocuklarınız kendi temiz kıyafetlerini kendileri katlasın, bu hem onlar için yukarıda bahsettiğimiz birçok faydayı içeriyor, hem de çocukluktan itibaren alışkanlık haline gelen düzenli yaşam sayesinde ileride çok rahat edebilirler. Çocuklarınızın çoraplarını yıkadıktan sonra bir sepet içinde onların önüne koyun, her bir çorabın eşini bulma ve katlama görevi onların olsun.

Boncukları ipe dizme ya da düğüm atma/düğüm çözme. Farklı renklerde yün ipleri ve yine bu renklerde boncukları çocuklarınıza verin ve her bir boncuğu kendi renginde bir ipe geçirmelerini isteyin. Bu şekilde hem renk eşleştirebilir, hem de ipe boncuk geçirme il ince motor gelişimleri desteklenir. Eğer çocuğunuzun yaşı boncukla oynamak için uygun değilse aynı aktiviteyi renkli kartonlara renkli mandallar takarak da oynatabilirsiniz. Yine evde hazırlayabileceğiniz Montessori etkinlikleri olarak karton ya da kağıtlardan mini kartlar hazırlayabilirsiniz. Bu kartların bazılarına rakamları yazabilirsiniz, başka bir deste karta da birden dokuza kadar çeşitli sayılarda figür çizebilirsiniz. Örneğin bir karta iki arı çizerek bu kartı 2 rakamının olduğu kartla eşleştirebilirler. Hatta benzer şekilde alfabe kartları (A’dan Z’ye kadar her harfi yazdığınız kartlar) ve renk kartları (farklı renklere boyadığınız kartlar) da hazırlayıp farklı eşleşme oyunları tasarlayabilirsiniz. Eğer çizim yeteneğiniz iyi değilse, bir gazete, dergi ya da bir çocuk kitabından çeşitli figürler kesip kartlarınıza yapıştırabilirsiniz.

Bunlar ve benzeri çok fazla Montessori etkinlikleri bulmanız, tasarlamanız mümkün. Ancak bunları uygularken Montessori eğitiminin temel ilkelerini göz ardı etmemeniz için son bir kez toparlamak istedik.

  • Çocuklarınızı seçimlerinde özgür bırakın, herhangi bir malzeme ya da oyun dikte etmeyin
  • Tüm materyalleri çocuklarınızın ulaşabilecekleri bir yerde bırakın, açamayacakları kutulara, baza altlarına ya da dolap üstlerine kadırmayın
  • Çocuğunuzun oyun alanı sakin ve düzenli olmalıdır, aynı zamanda hareket özgürlüğü de olmalı
  • Sadece hazır oyuncaklardan faydalanmayın. Kendiniz çocuklarınızla birlikte Montessori oyuncakları yapmaktan hem çok keyif alacaksınız hem de bu sürecin kendisi bir Montessori etkinliği olacak

Çocuğunuzu Montessori eğitimi veren bir kuruma göndermeyi düşünüyorsanız, aşağıda sizin için bazı şehirlerdeki Montessori eğitim kurumlarını listeledik.

Montessori Eğitimi veren okullar

İSTANBUL AVRUPA YAKASI

Balarısı Montessori Anaokulu
Adres: Şenlikköy Mahallesi Florya Asfaltı Avcılar sokak(Uğur sokak) No :40 / C Florya/ İstanbul
Tel: (212) 6624124
Email: [email protected]
balarisimontessori.com

Çocuk Evi Montessori Anaokulu
Adres: Başakşehir 4. Etap 1. Kısım. Ladin Sokak. No: V1 K19 (Çınar Koleji Yanı) Başakşehir/İstanbul
Tel: (212) 4887171
Cep: (530) 6632817
Email: [email protected]
cocukevianaokulu.com

FMV Işık Okulları Ispartakule Kampüsü
Adres: Tahtakale Mah. Gaffar Okan Cad. No: 5 / 7 Blok No: 1 Avcılar/İSTANBUL
Telefon: (212) 6480975
www.fmvisikokullari.k12.tr

Gülen Çocuk Anaokulu – Montessori Eğitimi Sınıfı
Güngören Merkez
Adres: Güneştepe mah. Soğanlı Cad. No:121 Güngören / İSTANBUL
Tel: (212) 4345050 – (212) 4619105
Bağcılar Şube
Adres: Merkez mah. Güngören Cad. 5.sk No:7 Bağcılar / İSTANBUL
Tel: (212) 5535050 – (212) 4347575
Email: [email protected]
gulencocukanaokulu.com

Mama Montessori
Adres: Mashattan Sitesi, Akasya Sok. No:2, Maslak/İstanbul
Tel: (212) 3304025
Cep: (532) 1738177
Mail: [email protected]
mamamaslak.com

Mutlu Panda Montessori Anaokulu
Adres: Akatlar Mahallesi, Gelincik sokak, No: 2/11 Akatlar – Beşiktaş/İstanbul
Tel: (212) 2791071
mutlupandaanaokulu.com

Özel Yeni Çocuk Montessori Anaokulu
Tarabya Şubesi
Adres:Sümer Korusu Jale Sokak No:2/1 Tarabya, Sarıyer/İstanbul
Tel: (212) 2994119
Email: [email protected]
Zekeriyaköy Şubesi
Amber Çiçeği Sk. No: 7 Sarıyer/İstanbul
Tel: (212) 2029666
Email: [email protected]
yenicocuk.com

İSTANBUL ANADOLU YAKASI

Ataşehir Ayşegül Kreş ve Anaokulu
Adres: Vatan Sokak No:30 Ataşehir/İstanbul
Email: [email protected]
aysegulkres.com/montessori.asp

Beşağaç Montessori Anaokulu
Adres: Kozyatağı Mah. Taç Sok. No:1/3A Erenköy, Kadıköy/İSTANBUL
Cep: (507) 8401814 – (507) 8401812
Email: [email protected]
mavipupa.com

Ceviz Ağacı Montessori Anaokulu
Adres: Büyük Çamlıca, Kısıklı Mahallesi, Esin (Erbaş) Sokak, No: 21 – Üsküdar/İstanbul
Tel: (216) 266-7899
Cep: (532) 472-8645
Email: [email protected]
cevizagacimontessori.com

Çitlembik Montessori Anaokulu
Adres: Koşuyolu Cad. No:148 Koşuyolu Kadıköy/İstanbul Tel: (216) 3396161
Email: [email protected]
citlembikanaokulu.com

Küçük Karabalık Çocuk Evi
Adres: 19 Mayıs Mh. Hilmi Paşa Cd. Öztor Sit. No:27 Erenköy, Kadıköy/İstanbul
Tel: (216) 5458530
kucukkarabalikcocukevi.com

Mavi Dalga Montessori Anaokulu
Adres: Taşdelen Mah. Atabey Cad. Palma Doro Sitesi J/2 Blok Çekmeköy/İstanbul
Tel: (216) 4848077
Cep: (530) 6129239
[email protected]
mavidalgamontessori.com

Mavi Tüy Montessori Anaokulu
Adres: Bağdat Cad. Feyzullah Mah. Sevinç Sok. No:18 Maltepe/İstanbul
Tel: (216) 3996070
Cep: (533) 5838841
Email: [email protected]
mavituymontessorianaokulu.com

Özel İzci Montessori Anaokulu
Adres: Emin Ali Paşa Caddesi No:86/B Bostancı/İstanbul
Tel: (216) 4456171
Email: [email protected]
www.izcianaokulu.k12.tr

Palet Montessori Adres: Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Poligon Caddesi No.19 Tepeüstü, Ümraniye/İSTANBUL
Tel: (216) 6502525
Email: [email protected]
paletmontessori.com
Avrupa Montessori Derneği Üyesi

Parlak İnciler Anaokulu
Adres: Çamlık Mahallesi Yahya Kemal Beyatlı Cad. Akasyalı Sok No 8 Villa 3 Pendik/İstanbul
Tel: (216) 6464343
parlakincileranaokulu.com

Yetkin Anaokulu
Adres: Salih Omurtak Cad. 32 Koşuyolu, Kadıköy/İSTANBUL
Tel: (532) 4278480
Yetkinanaokulu.com
Avrupa Montessori Derneği Üyesi

ADANA

Renkli Bireyler Çocuk Evi
Adres: Belediye Evleri Mah 84294 Sk. No: 1/3 Çukurova/Adana
Tel: (322) 2550101
Email: [email protected]
renklibireyler.com.tr

ANKARA

Binbir Çiçek Çocuklar Evi
Adres: Reşitgalip Caddesi Fıskiye Sokak No:16 G.O.P. Çankaya/ANKARA
Tel: (312) 4481818
Email: [email protected]
binbircicekyuva.com

İlk İz Montessori Okulu
Adres: Birlik Mahallesi 450. Cadde (eski 9 cadde) Numara 13/1 Çankaya/ANKARA
Tel: (312) 4964076
ilkizyuva.com

Sihirli Bahçe Montessori Okulu
Birlik Mahallesi, 410. Sokak, No:12, Çankaya/Ankara
Tel: (312) 4961671
Cep: (0541) 4961671
Email: [email protected]
sihirlibahce.com.tr
American Montessori Society Üyesi

ANTALYA

Talya Çocuk Akademisi
Adres: Zerdalilik Mah. 1404 Sokak No:15 ANTALYA
Tel: (242) 3131712
Email: [email protected]
talyacocukakademi.com

AYDIN

Aydın Özel Başak Koleji – Montessori Çocuk Akademisi
Adres: Zeybek Mah. Arıkbaşı Mevkii PK.150 AYDIN
Telefon: (256) 2197445
Email: [email protected]
basakkoleji.k12.tr

BALIKESİR

Akıl Küpü Montessori Okulu
Adres: Gündoğdu Mahallesi 203 Sokak No:5 Nimet Apart. Yeni Sanayi Yolu Yüksel Otomotiv Arası GÖNEN/BALIKESİR
Tel: (505) 3085332
E-mail: [email protected]

BURSA

Mandalina Çocuk Evi
Adres: Hüdavendigar Mah. Bent Cd. No:92/1 Osmangazi/BURSA
Tel: (224) 4533824
Cep: (505) 5925983
mandalinamontessori.com

Pembe Kule Montessori Okulu
Adres: Bademli Mah. Eğitim Cd. No:29 Mudanya/Bursa
Tel: (224) 5490107
Email: [email protected]
www.pembekule.com.tr

Selvin Öğretmen Dil Yaşam Atölyesi
Adres: Ahmetbey Köy No: 111/1 Osmangazi/BURSA
Tel: (224) 2412697
Cep: (531) 6997288
Email: [email protected]
selvinogretmen.com

DENİZLİ

Özel Erken Başarı Montessori Anaokulu
Adres: Merkez Efendi Mh. Kadife Sk. No:10 Denizli
Tel: (258) 3771985
Cep: (538) 3446806
erkenbasarianaokullari.com

ESKİŞEHİR

Küçük Akademi
Adres: Akarbaşı Mah. Umut Sk. No :8 Odunpazarı/ESKİŞEHİR
Tel: (222) 2219596
EMail: [email protected]
eskisehir.kucukakademi.com

İZMİR

İnciraltı Montessori Anaokulu
Adres: İnciraltı Mahallesi Şebnem Sokak No : 5 – Balçova/İzmir
Tel: (232) 2782100
GSM: (532) 1557954
E-mail: [email protected]
http://inciraltianaokulu.com/

Küçük Hazineler Montessori Anaokulu
Adres: Mansuroğlu Mahallesi 265 Sokak No:5A Bayraklı/İzmir
Tel: (232) 3444466
E-mail: [email protected]
kucukhazineler.com

Madalyon Montessori Anaokulu
Adres: 6782/1 Sok. Aydınlıkevler Mah. No:7 Çiğli/İZMİR
Tel: (232) 3700909
[email protected]
madalyonmontessori.com

Montekid Montessori Anaokulu
Adres: Sahilevleri Mahallesi Sefa Sok. No 13 Narlıdere/İzmir
montekid.com

Polen Anaokulu
Erzene Mahallesi 101/2 Sok. No:15 Profesörler Sitesi Bornova/İzmir
Tel: (232) 3753777
E-mail: [email protected]
polenmontessorianaokulu.com

KOCAELİ

Nar Montessori Kreş
Adres: Orhan Mahallesi Şeref Sokak No. 4 Bağçeşme – İzmit/Kocaeli
Tel: (262) 2500041
E-mail: [email protected]
narmontessori.com

Yonca Montessori Kreş
Adres: Ertuğrulgazi mahallesi mareşal fevzi çakmak caddesi no 58 Uzunçiftlik - Kartepe/Kocaeli
Cep: (533) 5000173 https://www.facebook.com/yoncamontessori

KONYA

Selçuk Üniversitesi İhsan Doğramacı Uygulama Anaokulu Montessori Sınıfları
Adres: Selçuk Üniversitesi Aladdin Keykubat Kampusu Selçuklu/Konya
Tel: (332) 2414437
Email: [email protected]

MANİSA

Özel İzler Anaokulu
Adres: Seyrantepe Mah. 117 Sok. No35 Salihli/MANİSA
Telefon: (236) 7135353
ozelizleranaokulu.com

MERSİN

Renkli Okyanus Kreş ve Montessori Okulu
Adres: Palmiye Mah. 1221 Sok. No: 19 (MESİAD Yanı) Merkez Yenişehir/MERSİN
Tel: (324) 3264647
Email: [email protected]
renkliokyanuskres.com

SAMSUN

Melekler Evi Montessori Okulu
Adres: Cumhuriyet Mah. 5.Sokak. No:7 Atakum/Samsun
Tel: (362) 4377060
meleklerevimontessoriokulu.com

TEKİRDAĞ

Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi Uygulama Okulu – Montessori Sınıfı
Adres: Hürriyet Mahallesi, Öğretmenler Caddesi No 31/2 Merkez/Tekirdağ
Tel: (282) 2933489