Bir isim neyi değiştirir? Muhtemelen tüm hayatınızı!

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre isimlerimiz, hayattaki başarılarımızı, kariyerimizi, hatta para harcama alışkanlıklarımızı etkiliyor. İşte araştırma sonuçlarından bazıları...

Bir isim neyi değiştirir? Muhtemelen tüm hayatınızı!

Bu ürünler ilginizi çekebilir

Çocuğunuza isim koymak için ne kadar düşünüyorsunuz? Bu yazıyı okuduktan sonra bu süre biraz daha uzayabilir. Bizden söylemesi...

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre isimlerimiz, hayattaki başarılarımızı, kariyerimizi, hatta para harcama alışkanlıklarımızı etkiliyor. İşte araştırma sonuçlarından bazıları:

Kolay telaffuz edilen bir isiminiz varsa insanların size olan sempatisi artıyor.

New York Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, ismi kolay telaffuz edilen kişilerin, işyerlerinde daha yüksek pozisyonlarda çalıştıkları görülmüş. Aynı üniversitede psikoloji dersi veren Adam Alter, daha kolay telaffuz edilen ve kolay anlaşılan isme sahip olan kişilerin daha çok sevildiğini söylüyor.

Eğer çok rastlanılan bir isminiz varsa, işe alınma ihtimaliniz daha yüksek.

Marquette Üniversitesi'nin yaptığı başka bir araştırmaya göre ise işe alımlarda popüler isimlere sahip kişiler daha şanslı. İsmi nadir olan kişiler ise daha az favori.

Soyadı, alfabenin son harflerine yakın kişiler daha çok para harcama eğiliminde oluyorlar.

Yapılan bir tüketici araştırmasına göre, soyadı alfabenin sonunda yer alan V, Y, Z gibi harflerle başlayan kişiler promosyonlara karşı daha hassas ve istekli oluyorlar. Araştırmacılar bu durumu, çocukluklarında sıranın sonlarında yer alan kişilerin ileriki hayatlarında fırsatlardan daha hızlı ve önce yararlanmak istemelerine bağlıyor.

Baş harflerinizle aynı harflere sahip şirketlerde çalışma ihtimaliniz daha yüksek.

Gent Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, isimlerimizle özdeşleşen şeyleri daha çok seviyoruz. Bu durum kariyerimize de yansıyor. Yani baş harfinizle aynı harfle başlayan bir şirkette çalışma eğilimiz yüksek.

Unisex isme sahip kadınlar, erkek dominant sektörlerde daha başarılı oluyor.

Amerikan The Atlantic dergisine göre, mühendislik gibi erkeklerin domine ettiği sektörlerde çalışan kadınlar için unisex bir isme sahip olmak daha avantajlı. Aynı konuda yapılmış başka bir araştırma ise, hukuk alanında çalışan ve unisex bir isme sahip olan kadınların kariyerlerinde daha başarılı olduğunu iddia ediyor.

Üst düzey erkek yöneticiler kısa, hatta tek heceli isimlere sahip.

2011 yılında LinkedIn'in 100 milyondan fazla kullanıcısı üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, CEO pozisyonunda çalışan erkekler genellikle kısa isimlere sahip. Hatta tek heceliler. Bir isim araştırmacısına göre bu durum, erkek CEO'ların daha samimi bir hissiyat vermesi için uzun isimleri yerine kısa nick-name'ler kullandıklarını savunuyor. Bu durum aklımıza Apple CEO'su Timothy Cook'u, Tim Cook şeklinde tanıdığımızı getirdi.

Kadın yöneticiler uzun isimlerini kullanıyor.

Aynı araştırmanın sonuçlarına göre kadın yöneticiler uzun isimlerini kullanmayı tercih ediyor, ve bu durumun onları daha profesyonel ve ağırbaşlı gösterdiğini düşünüyor.

Yukarıda bahsi geçen ve bu yazı yazılırken yararlanılmış araştırmalara daha detaylı göz atmak isterseniz:

https://ppw.kuleuven.be/okp/_pdf/Laham2012TNPEW.pdf

https://www.wired.com/2012/02/name-pronunciation-success/

http://cep.lse.ac.uk/seminarpapers/23-05-08-JUR.pdf

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2264918

http://users.ugent.be/~wduyck/articles/AnseelDuyck2008.pdf

https://www.theatlantic.com/business/archive/2014/07/who-wins-in-the-name-game/374912/

http://www.abajournal.com/files/NamesNLaw.pdf

https://blog.linkedin.com/2011/04/27/top-ceo-names

http://uk.businessinsider.com/how-your-name-affects-your-success-2015-8?r=US&IR=T